• 0212 945 17 75
  • info@verikurtarmamerkezi.net

Raid Veri Kurtarma

RAID SİSTEMLER NEDİR?

     Pek çok işletmenin verilerini güvenle sakladığı depolama türü olan RAID, maliyeti çok yükselten bir tür olmasına karşılık daha hızlı ve daha güvenli bir şekilde verileri iletir ve saklar. RAID kullanırken veri kopyalama veya paylaşımı yapmak için birden fazla diske ihtiyaç duyulur ve zaten maliyeti yükselten de budur. Kullanıcılar verilerini daha hızlı ve daha güvenli bir şekilde saklamak için RAID teknolojisini kullanmak zorundadır.

     RAID birden fazla çeşidi bulunan bir teknolojidir, bu yüzden tek bir amacı yoktur. Doğru RAID yapılandırmasını, bu yapılandırmaya uygun donanım ve yazılımları kullanmak sunucular ve şirketler için çok önemlidir. Depolama kapasitesini yükselten yapılandırmalar olduğu gibi, depolama kapasitesini düşürerek daha fazla veri güvenliği sağlayan yapılandırmalar da mevcuttur. RAID yapılandırmalar sunucu ve veri depolama aygıtları gibi çoklu disk gerektiren alanlarda kullanılır.

En yaygın olarak kullanılan RAID sistemler;

RAID 0 : En az iki disk kullanarak yapılır. Sunucu performansını geliştirmek amacıyla veriler disklere yazılırken parçalara bölünerek farklı disklere yazılır. Bu nedenle okuma ve yazma hızları yüksektir. En büyük olumsuz yönü hata toleransının olmayışıdır. Disklerden biri bile bozulursa disk sıralamaları bozulur ve veri kaybı yaşanır.

RAID 1 : En az iki disk kullanarak yapılır. Veriler diske yazılırken bir kopyası da diğer disklere yazılır. Asıl amaç veri kaybını önlemektir. Böylece disk bozulsa bile diğer disklerde yedeği olduğu için veri kaybının önüne geçilir. Bu yöntemde hız artışı sağlanmaz hatta birden fazla diske aynı bilgiyi yazmak azda olsa sistem performansında düşüşe sebep olur, ancak veriler daha güvenli bir şekilde saklanır. Sistemin toplam depolama kapasitesi; kullanılan disklerin toplam kapasitelerinin yarısına eşittir.

RAID 0 + 1 (RAID 10) : En az dört disk kullanarak yapılır. Hem hız hem de güvenlik isteyen kullanıcılar için bir seçenektir. RAID 0 ile parçalara ayırılan verilerin diğer disklerde RAID 1 ile yedeklenmesini sağlar. Böylece hem hız hem de veri güvenliği sağlanmış olunur. Sistemin toplam depolama kapasitesi; kullanılan disklerin toplam kapasitelerinin yarısına eşittir. Kazançlar yüksek olmakla birlikte maliyeti de yüksektir.

RAID 5 : En az üç disk kullanarak yapılır. Hem hız hem de güvenlik isteyen kullanıcılar için bir diğer seçenektir. Bu sistemde bir diske veriler yazılırken diğer disklere verilerin algoritması yazılır ve bu işlem döngü halinde devam eder. İşletme sunucuları ve cihazları için en yaygın RAID yapılandırmasıdır. Bir disk bozulduğunda sunucuyu kapatmadan, kullanıcıların erişimini bozmadan bozulan diski yenisi ile değiştirmeye olanak sağlar.

RAID 6 : İşletmeler arasında oldukça yaygın kullanılan RAID yapılandırmasıdır. RAID 5 ile yakın özellikler sunmaktadır. Fakat daha dayanıklıdır. Bunun sebebi ise daha fazla eşlik bloğu kullanmasıdır. Disklerin biri hariç tümüm bozulsa da sistem çalışmaya devam eder.

Yaygın olarak kullanılan bu yapılandırmalar haricinde RAID 2, RAID 3, RAID 4, RAID 50, RAID 51, RAID 60 gibi yapılandırmalar da bulunmaktadır.

RAID VERİ KURTARMA

     Anlık voltaj değişimleri, deprem, sel, yangın gibi doğal afetler, elektrik kesintisi, sıvı teması, depolama cihazının yere düşmesi veya yazılımsal sorunlar gibi etkenler yüzünden diskler bozulabilmektedir. Birden fazla depolama diski bulunan RAID sistemlerde veri kaybı oluşması veya disklerin bozulması kullanıcıların olmasını en son isteyeceği şeylerdir. Bu gibi durumlarda acele edilmediği takdirde emek, zaman ve para kaybı yaşanabiliyor.

     Uzman kişiler, inceledikleri hatalı RAID depolama aygıtları için veri kurtarma işlemlerini başlatır ve yüksek teknolojiler bulunan laboratuvarlarımızda lisanslı programlar kullanılarak yapılan işlemler sayesinde %100’e kadar veriler kurtarılır. Uzman olmayan firmalar ve kişilerin RAID sistemleri açmaları veya lisanssız program kullanmaları sonucunda verilerin tamamen kaybolma riski bulunmaktadır. RAID sistemlerde bulunan disklerin fiziksel hasar görmesi durumunda “Clean Room” adı verilen odalarda içi açılmaktadır ve arızalı parçalar yenileriyle değiştirilmektedir. Temiz odalar içerisinde cihazın içerisi açıldığı zaman hiçbir şekilde toza maruz kalmamaktadır ve böylece cihaz bozulmadan veri kurtarma işlemleri yapılmaktadır.