• 0212 945 17 75
  • info@verikurtarmamerkezi.net

Harddisk (HDD) Ve SSD Arasındaki Farklar Nelerdir?

Ağu 23, 2021 Genel

 

Harddisk (HDD) Ve SSD Arasındaki Farklar Nelerdir?

Günümüzde veri depolama hayatımızın her anında gerekli haline geldi mesela bir şirket, bir firma veya siz farklı ihtiyaçlar doğrultusunda verilerinizi depolamak için HDD veya SSD kullanıyorsunuz peki bu ikisinden birisini tercih edeceksem bu hangisi olmalı? Bu makalemizde sizlere HDD ve SSD nin arasındaki farkları göstereceğiz. Artık geleneksel olmuş hard disklerin (HDD) günümüzde yerini yavaş yavaş SSD lere bırakıyor, peki SSD nedir, neye yarar, özellikleri nelerdir? Gelin hep beraber inceleyelim.

 

SSD Nedir?

Geçmişten günümüze kadar veri depolamak için kullanılan hard disklerin (HDD) yerini yavaş yavaş SSD’ler alıyor. SSD günümüzde veri depolamak için kullanılan cihazlara verilen isimdir. SSD’ler işletim sisteminizin daha hızlı çalışmasına sebep olurlar ve aynı zamanda sabit disk yerine kullanılabilirler ve veri aktarımını hızlı ve kolaylıkla yapabilirler bu sebeplerden ötürü günümüzde SSD çok sık tercih edilen bir cihaz haline geldi. SSD’lerin içinde flash yongalar bulunur bu flash yongalar içinde saklanan veri uzun süre depolanabilir ve korunur yani SSD’ler kullanıcılara güvenli bir depolama imkânı sunar.

 

SSD’ler Nasıl Çalışır?

SSD ve HDD’lerin amaçları neredeyse aynıdır ikisi de verilerinizi uzun zamanlı olarak depolar SSD nin tek farkı flaş bellek denilen bellek türünden kullanmasıdır. İnsanlar tarafından RAM e benzetilen SSD RAM’in aksine elektrikler gittiğinde bile veri depolamaya olanak tanır. HDD diskler de ise manyetik dişler ile beraber bir tane de okuma kafası bulunur. Kafanın doğru veri okuyabilmesi için disk üzerinde doğru konum da bulunması gerekir. Veriler çoğu zaman dağınık olarak yazılır ve bu yüzden kafanın tek bir dosyayı okuyabilmesi için sürekli konum değiştirmesi gerekir ve bu da zaman alır. SSD’ler ise veriyi depolamak için elektriksel hücrelerden yararlanır. Bu hücreler bölümlere ayrılır ve bu hücrelere sayfa denir. Bu sayfalar bölüm bölümdür ve veriler burada depolanır. Sayfalar ise bir araya geldiğinde blokları oluşturur. SSD’lerin içinde haraketli bir parça bulunmamasından dolayı SSD’lere katı hal denir.

SSD’ler sadece bir bloklarındaki boş sayfaya veri yazabilirler. HDD’de is veri herhangi bir yere herhangi bir zamanda yazılabilir. Verinin üstüne veri yamak HDD lerde daha kolaydır SSD ler bir sayfanın üzerine direkt olarak veri yazamazlar, sadece boş sayfalara yazabilirler.

 

HDD Ve SSD Arasındaki Farklar Nelerdir?

Geleneksel bir depolama aracı olan HDD dönen disklerin üzerine depolar ama SSD’ler bu işlemi yaparken herhangi bir hareketli araç kullanmazlar. SSD’ler pahal bir usb ye benzetilebilir. Bunlar dışında HDD ve SDD nin birbirinden ayrılan çok fazla farklılıkları yoktur.

 

SSD Mi, HDD Mi?

Bu cevabı sizin yerinize biz veremeyiz HDD geleneksel bir depolama cihazıdır ama SSD yeni yeni kullanımı sıklaşan bir depolama cihazıdır

 

ile admin